Форум-театр це ресурсно, просто та креативно!

Колаж Фото Форум-театр в бібліотеці, книга "Ігри для акторів та неакторів", фото Аугусто Боаля


Що таке Форум-театр? 

Аугусто Боаль, бразильський активіст, який створив методику Форум-театру, описував його так:

"Форум театр — це театральна гра, у якій проблема показана у нерозв'язаній формі, а глядачів запрошують запропонувати рішення та показати їх на сцені.

Проблема тут завжди пов'язана із ситуацією пригноблення, в якій є видимі гнобителі та головний герой, якого пригноблюють.

У чистому вигляді і актори, і глядачі є жертвами пригноблення, про яке йдеться".  

Якщо замислитись, то кожен відчуває пригноблення з різних боків: з боку влади, з боку начальника або когось з членів сім’ї, сторонніх людей чи інше. І водночас та сама людина може пригнічувати когось: дитину, співробітника, самого себе… список може бути різним. Форум-театр це соціальна форма роботи, яка не має на меті вирішення проблеми. Радше він допомагає позбавитись тягаря пригніченості. Це соціальна взаємодія, яка допомагає зрозуміти, сформулювати проблему та позбавитись від зайвого внутрішнього дискомфорту або поглянути на питання з іншого боку. А в деяких випадках  учасники допомагають один одному практичними порадами, підтримують і таким чином все ж таки знаходиться путь, який може привести до розв'язання проблеми.

Вважається, що форум-театр продовжується і після закінчення вистави. Тобто ця форма роботи запускає механізми дії, пошуку, трансформації.

В чому унікальність?

Читацький Форум-театр в бібліотеці, як інноваційна бібліотечна послуга – це унікальний простір для самовираження, творчості та змістовного спілкування, зняття повсякденної напруженості, де відвідувачі бібліотеки можуть отримати підтримку для розв'язання життєвих задач, знайти нових друзів та прокачати креативність.

Заняття форум-театром можна проводити з різними соціальними групами за різними темами та з різноманітними задачами, але бажано, щоб група була однорідною за рівнем сприйняття. В ідеалі  поступово збереться постійна група акторів, яка напрацює потрібні компетенції та буде основою акторського складу. Ця послуга не потребує великих фінансів. З обладнання достатньо мати комфортне приміщення. 

Методика роботи потребує зваженого підходу. Вона докладно описана в книзі Аугуста Боаля «Ігри для акторів та неакторів».  Також маємо розробки послідовних занять з поясненнями, вправами, які слід використовувати на заняттях, та із вказівками, що до  роботи модератора — Джокера. Є також готові сценарії вистав для прикладу та відеоматеріали. Але кінцева вистава повинна створюватися колективом учасників. Це відбувається завдяки послідовній роботі всього колективу, яка розкриває творчий потенціал учасників,  і таким чином весь процес створення вистави має потужний вплив на групу, а вистава має більш емоційний відгук глядачів на самому форумі.

УСІ МАТЕРІАЛИ ДЛЯ СТВОРЕННЯ ФОРУМ-ТЕАТРУ В ЦЬОМУ БЛОЗІ!

Цю послугу впровадити в інших бібліотеках цілком реально, але понад усе важливо, щоб була стійка зацікавленість та натхнення.

Форум-театр дуже добре працює для згуртування колективу, розв’язання внутрішніх конфліктів, позбавлення професійного вигорання. Ці направлення роботи можна запропонувати для взаємодії з партнерами бібліотеки.

Послуга спонукає до творчого розвитку читачів, розширення кругозору, самовдосконалення, створює культурне дозвілля, а в широкому сенсі згуртовує, адаптує різні соціальні групи та пропагує ненасильницькі методи вирішення конфліктів.

Коментарі